Ny kaninägare? 5 saker att tänka på när du skaffar kanin

Det är inte svårt att förälska sig i de små lurviga bollarna som hoppar runt i solskenet. Kaniner har ofta ett behagligt temperament och är lagom stora som gör dessa smådjur idealiska för både ensamhushåll och barnfamiljer.
Den som arbetat vid en kennelklubb är väl medvetna om att många småbarnsföräldrar drömmer om att skaffa hund, men ibland är kaniner ett bättre val. Det är ett större merjobb med hund jämfört med kaniner.

Men för att din kanin skall få ett gott och trivsamt liv rekommenderas du som ny kaninägare läsa våra fem tips om hur du bäst sköter om en tamkanin.

  1. Skaffa försäkring. Det är lätt att glömma bort försäkringen därför har vi valt att lista denna punkt först. Surfa in på https://husdjursforsakringar.se/ läs, jämför och välj ett försäkringsbolag som du gillar.
  2. Vatten är livsnödvändigt för kaniner precis som för de flesta andra däggdjur, men för detta djur är det extra viktigt att det finns vätska i rikliga mängder annars risken för uttorkning stor.
  3. Kaniner är extremt sällskapliga smådjur vilket ställer mycket höga krav på dig som ägare att socialisera och ge dem närhet. Depressioner och tappad livslust är relativt vanligt förekommande bland dessa djur.
  4. God och varierad kost. Kaniner är inte speciellt svåra att sköta om, men de behöver ha tillgång till rätt kost året om. Som de betesdjur de är består kosthållningen företrädesvis av färskt gräs som under vintertid lämpligen ersätts med hö. Komplettera med bladgrönsaker samt begränsade mängder torrfoder. Kaniner äter dessutom sin egen avföring, nattavföringen, produceras i blindtarmen och innehåller en mängd för kaninen nödvändiga näringsämnen och vitaminer.
  5. Husdjur som trivs gillar att leka. Kaniner är komplexa varelser som är lojala men för att öppna upp kräver ett tryggt och trivsamt hem. När du väl vunnit ditt husdjursförtroende är lek och aktiviteter något som de flesta kaninerna uppskattar mycket.